Sykkelsko, overtrekk, klamper m.m.

Vi selger sykkelsko, og utvalget vårt er stort. Vi har følgende typer sko til sykling: spinningsko, MTB-sko, vinterstøvler, landeveissko, touringsko og tilbehør til sykkelsko.

Sykkelsko er en fellesbetegnelse for en hel masse forskjellige sko til sykling.

Uansett hvilke av ordene under som brukes, hører de alle sammen til under paraplyen sykkelsko.

Spinningsko/Landeveissko:

De sykkelskoene som brukes til spinning- og landeveisracersykler er de samme. Dette er stramtsittende sykkelsko som det er vanskelig å gå i. En sykkelsko til spinning eller landeveissykkel har en hard såle og en helt stiv bunn for å kunne overføre mest mulig kraft. En sykkelsko til race eller spinning har dessuten en helt glatt bunn, med unntak av noen få punkter som er beregnet til å trå på hvis du skal gå litt i sykkelskoene.

Allround/Touringsko:

Navnet gir seg vel litt selv. Sykkelsko til generell bruk. Dette er sko som brukes en del til terrengsykling, men det er også mulig å gå i skoene hvis du for eksempel er ute i et terreng der det ikke er mulig å sykle. En sykkelsko av denne typen har en myk bunn og minner litt om en vanlig tursko. Denne sykkelskoen er kjempegod dersom du trenger en sykkelsko til reiser o.l., da den gir deg god og behagelig mulighet til å stoppe opp og utforske naturen underveis, uten å måtte skifte fra sykkelsko til vanlige sko.

Terrengsykkelsko:

Sykkelsko til terrengsykkel som brukes vår, sommer og høst, før det blir for kaldt og du bytter til vintersykkelsko. En terrengsykkelsko har i motsetning til en touring sykkelsko en litt hardere bunn i skoen. Den innbyr ikke til å gå mye rundt i skoen, men bunnen på en terrengsykkelsko er noe mykere enn i en spinningsko eller en sko til landeveissykkel, da man av og til kan bli nødt til å stå på sykkelen i bratte stigninger hvor det er mye gjørme. En terrengsykkelsko har et grovt mønster under sykkelskoen som sørger for at man kan stå stødig i ujevnt terreng.

Terrengsykkel vintersko:

Sykkelsko til terrengsykling om vinteren. Hjelper deg å holde føttene varme i vinterkulda. En vinter-sykkelsko til terrengsykling har alle de samme egenskapene som en terrengsykkelsko, noe som betyr at en vintersko til terrengsykkel også har et grovt mønster og en litt mykere bunn enn en vanlig sykkelsko har. En vintersykkelsko til terrengsykling er både vind- og vanntett, og de fleste av dem har god varmeforing, noe som gjør at du ikke får kalde føtter i skoene.

Sykkelsko er en nødvendighet, spesielt hvis du har en sykkel med klikkpedaler. En sykkelsko er ikke avhengig av hvilken type pedal du har, men du må være oppmerksom på å få kjøpt en kloss til skoene som passer til pedalen. Det finnes overordnet sett to typer klosser man benytter til sykkelsko. Én type er det vi kaller racerklosser eller landeveisklosser, og den andre typen er klosser til mountainbike eller terrengsykkel.

  • Klosser til terrengsykkel: Siden terrengsykkelsko har et noe grovere mønster er klosser til slike sko litt tykkere enn klosser til racer- eller landeveissko. En terrengsykkelkloss kan godt skrus på en sykkelsko til racer eller landeveissykkel, men er noe tykkere enn f.eks en Look Delta-kloss til racer.
  • Racer-, spinning- og landeveisklosser: Klosser til disse typene av sykkelsko er noe tynnere og noe større enn en kloss til terrengsykkelsko. En terrengsykkel-skokloss må beskyttes mot skitt og er derfor ofte svært liten, og sitter oppe i bunnen av sykkelskoen slik at den ikke blir full av gjørme. En kloss til spinning eller racersykkel er noe større for å gi størst mulig flate til å overføre kraft til pedalen med. En kloss til terrengsykkel er dessuten ofte laget av metall, da den blir utsatt for noe hardere behandling enn en kloss til race og landevei. En kloss til racersykkel er som oftest laget av plast for å holde vekten nede.

Spesielle typer av sykkelsko

Foruten at man kan kjøpe sykkelsko til ulike typer sykling eller temperaturforhold, er det også en lang rekke andre ting du kan bli nødt til å ta hensyn til når du skal velge sykkelsko.

Sykkelsko for brede føtter

Hvis man har litt spesielle føtter, som f.eks. er bredere enn gjennomsnittet, kan man med fordel se etter spesielt brede sykkelsko.
Da sykkelsko sitter ganske tett på foten, er man nødt til å ha en sko som fra starten av passer godt til foten. Derfor kan det være nødvendig å se etter en sykkelsko for brede føtter hvis du har en fot som ikke helt følger standarden. Hvis en sykkelsko er ekstra bred, vil dette fremgå i spesifikasjonene og ellers i selve beskrivelsen av sykkelskoen, hvor det vil stå at den er laget til brede føtter eller at det er en ekstra bred sykkelsko