Gratis frakt*
799 NOK
365 dagers returrett

Gir:

Girene bruker tannhjul for å overføre kraft. Girene sitter enten utvendig eller innvendig. Jo flere tannhjul, jo flere mulige kombinasjoner og høyere antall gir.

Slik virker girene på en sykkel:

Syklisten tråkker i pedalene og driver dermed pedalarmen rundt. Pedalarmen sitter på det ytterste tannhjulet. Med girskifteren flyttes sykkelkjedet fram og tilbake mellom tannhjulene. Dette ved hjelp av et frontgir. Tannhjulene er plassert med færrest tenner på det indre tannhjulet, og flest på det ytterste. Ved girskiftet blir bakgiret parallellforskjøvet. Det er bakgiret som flytter kjedet og justerer det i lengden slik at det alltid er stramt, enten man kjører på det lille tannhjulet eller det store.

Transmisjon:

Pedaler, krank, kjede, tannhjul og hjul er til sammen det som utgjør transmisjonen på en moderne sykkel. Dette betyr at alle de individuelle delene må være vedlikeholdte og fungere for at hele transmisjonen skal fungere optimalt. Syklistens kraftoverføring skjer gjennom kjedet. Hvis man kjører med et gammelt, rustent og slitt kjede, mister man en del av energien og risikerer i verste fall at kjedet hopper av, og da kan man være uheldig og falle. Et godt kjede kan overføre opp til 99 % av energien fra syklisten. Dette understreker viktigheten av at de enkelte delene må være i orden for å få en optimal sykkelopplevelse.

Vedlikehold:

Det er viktig å holde sykkelens utstyr rent og velsmurt; dette bidrar til å forlenge levetiden for gir og transmisjon. Hvis sykkelens girsystem ikke blir rengjort etter en tur gjennom salt, gjørme og sand, blir det svært fort slitt. Et skittent kjede mister fleksibiliteten sin og er med på å ødelegge girskiftet. Sørg for å vaske sykkelen. Dette gjelder særlig for terrengsykler, som ofte kjører i vanskelig terreng og på gjørmete underlag i skogen. Bruk aldri en høytrykksspyler ved vask, det er for hardt for lagrene og all oljen vil bli skylt bort. Bruk i stedet rengjøringsmidler spesiallaget for vask av sykler og en myk børste. Følg ellers anvisninger om rengjøring av gir og transmisjon. Se evt. instrukser fra produsenten under de enkelte produktene.