Gratis frakt*
799 NOK
365 dagers returrett

Sykkeldeler og komponenter

Det er viktig å holde sykkelen i god stand, både på grunn av kjøreegenskapene og for å ta godt vare på sykkelen. Har sykkelen stått inne og ubrukt hele vinteren, er det noen ting man må være særlig oppmerksom på. Her er noen av sykkelreservedelene du må være oppmerksom på.

  • Gir og transmisjon
  • Bremser og deler
  • Kabler og vaiere
  • Gafler og styrelagre
  • Pedaler

Etterse bremsene jevnlig, de er det viktigste sikkerhetsutstyret på sykkelen. Sjekk at bremseklossene ikke er nedslitte, og at det ikke er smuss og skitt fra veien i felgen eller klossene. Sjekk at bremsen er sentrert og justert slik at den bremser korrekt. Hydrauliske bremser skal kontrolleres jevnlig. Oljen skal ikke å bli for gammel, og det må ikke oppstå kondens i systemet.

Transmisjonenbestår av hjul, girhjul, kjede, krank og pedaler. Hvis kjedet er slitt, kan det hoppe av. Er girhjulet full av skitt, girer det ikke optimalt. En godt vedlikeholdt sykkel holder det lenger og er billigere i drift på lang sikt.
Hold kjedet rent. Et kjede fullt av veistøv og grus mister fleksibilitet og girskiftet forringes. Kjører man ofte med skittent kjede, nedsettes levetiden, så det er god grunn til å holde kjedet rent. Ta av kjedet og legg det i en skål eller pose med rengjøringsmiddel beregnet til formålet i noen timer. Skyll grundig med vann. Monter kjeden igjen og smør det godt.

Kabler/vaiereskal være rengjorte, bevegelige og evt. smurte. Rengjøring etter hver tur er optimalt vedlikehold.
Lær deg å justere gaffel og fjær. Dette gjøres med en gaffelpumpe som er ganske billig å anskaffe. Mange glemmer å holde et øye med lufttrykket i gaffelen, og det kan være en av tingene som avgjør om sykkelen kjører godt eller veldig godt. Smør styrelagrene minst to ganger årlig. Det er enkelt og svært nødvendig. Dette hindrer at det trenger vann inn i lagrene. Det må ikke være slark i krank og styrelageret.